
چاپ سوم کتاب کتاب «ادبیات تاریخی و دیوانسالاری ایران» تالیف محسن روستایی توسط نشر ندای تاریخ منتشر شد. این پژوهش از ادبیات دیوانی عهد مغول تا آغاز دولت صفویه را دربر میگیرد.
به گزارشخبرنگار مهر، نشر ندای تاریخ چاپ سوم کتاب «ادبیات تاریخی و دیوانسالاری ایران: «عهد مغول تا سرآغاز دولت صفویه» با تکیه بر متون نثر فارسی و اسناد مکتوب تاریخی و محوریت بررسی لغات و اصطلاحات دیوانی- اجتماعی و سندشناسی (قرن هفتم تا پایان قرن نهم هجری)» تالیف محسن روستایی را در ۷۲۸ صفحه و بهای ۲۰۰ هزار تومان منتشر کرد. چاپ نخست این کتاب سال ۱۳۹۵ با شمارگان هزار نسخه و بهای ۶۵ هزار تومان منتشر شده بود.
آثار ادبی ما، در ادوار مختلف، از نظم و نثر گرفته تا گروههای واژگانی و سایر علوم ادبی، دارای مختصاتی است که از آداب و سنن و رسوم اجتماعی، طرز تفکر و معتقدات دینی و مذهبی و اندیشههای فلسفی، مبانی اخلاقی و دیگر عوامل متأثر است و از میان اسلوبِ سبکهای گوناگون این آثار و ترقی و تنزل آن، میتوان خصوصیات روحی و معنوی و مدارج و تبدلات فکری و عقلی افراد و صاحبان علم و مناصب را تجزیه و تحلیل و نتایج مفیدی را دریافت کرد. کتاب «ادبیات تاریخ و دیوانسالاری ایران» گرایشها و علوم و فنون مختلف تاریخ و به طور اخص، علم سندشناسی را دربر دارد، مولف کتاب سعی دارد واژگان، اصطلاحات دیوانی و نیز تاریخ اجتماعی دوره سیصد ساله پس از حمله مغول را، به قلم تحریر درآورد.
کتاب هفت فصل به ترتیب با این عناوین، دارد: «روزشمار تاریخ مغول و تیموری»، «ادبیات ایران عصر مغول و تیموری: تا پایان قرن نهم»، «دانش تاریخ نگاری و پیوند آن با مکتوبات و متون نثر فارسی: عهد ایلخانی و تیموری»، «تاریخ دیوان سالاری – اجتماعی ایران و تجمیع لغات دیوانی – اجتماعی و سیاقیه در کتاب المرشد»، «لغات و اصطلاحات وقفنامه ربع رشیدی: این سند ملی ایرانیان»، «لغات و اصطلاحات دیوانی، اجتماعی و سندشناسی» و «سایر لغات دیوانی – اجتماعی: عهد ایلخانی و تیموری».
در فصل ششم و هفتم لغات و اصطلاحات دیوانی به ترتیب حروف الفبای فارسی با تعاریف و تاریخ آنها آمده است که برای سندشناسی دوره تاریخی ایلخانی و تیموری مهم و مورد نیاز است. فصلها و بابهای کتاب، در عین اینکه، مجزا و مستقل هستند؛ اما تمامی بخشهای آن، مکمل یکدیگرند و تلاش نویسندگی این کتاب بر آن بوده است که شرایط ادبی تاریخی، لغتشناسی و تاریخنگاری مستند را با تکیه بر منابع نثر فارسی و اسناد مکتوب تاریخی بهنحو گستردهای تأمین و پوشش دهد تا برای اهل ادب و تاریخ مفید فایده باشد.
محسن روستایی متولد سال ۱۳۴۲ در شهر درود لرستان است. او از پژوهشگران و کارشناسان ارشد اسناد تاریخی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران است. تاکنون بالغ بر شصت مقاله تحقیقی و مبتنی بر سند در مجلات معتبر کشور به چاپ رسانده است. وی در سال ۱۳۸۰ از سوی سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور بهعنوان پژوهشگر نمونه سال برگزیده شد. از دیگر کتابهای منتشر شده او میتوان به این عناوین اشاره کرد: «تاریخ نخستین فرهنگستان ایران به روایت اسناد همراه با واژههای مصوب و گمشده فرهنگستان (۱۳۱۴ – ۱۳۲۰ ش)»، «اسناد مطبوعات ایران» (به همراه غلامرضا سلامی)، «کتابچه اعداد نفوس اهالی دارالایمان قم: سرشماری جمعین عهد ناصرالدینشاه (۱۲۸۵ ق) به انضمام کتابچههای سیاقی – دیوانی شهر قم (قرن ۱۲ – ۱۳ ق) و مقدمهای در علم سیاق»، «تاریخنامه جدایی هرات و جنگ مرو: به روایت اسناد نویافته فرامین ناصرالدین شاه و سندنویسیهای میرزامحمد قوامالدوله و سایر رجال تاریخی (۱۲۸۱ – ۱۲۶۸ ق.)»، «تاریخ طب و طبابت در ایران (از عهد قاجار تا پایان عصر رضاشاه) به روایت اسناد شامل: قوانین و نظامنامههای طبی، گزارشات صحی و بهداشتی»، «اعتضاد فرهنگ: نگاهی به زندگانی اعتضادالشریعه میرزامحمدخان رازانی، بنیانگذار فرهنگ و معارف لرستان»، «فرامین و مکتوبات دیوانی – حکومتی: ناصرالدینشاه قاجار و میرزامحمدخان قوامالدوله و سایر رجال تاریخی در رویارویی با واقعه هرات، جنگ مرو، حوادث سیستان» و «کتابچه سیاقیه جمع و خرج: آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه (ع) (۱۳۰۴ قمری)».

کتاب «ادبیات دینی کودک و نوجوان در جهان پیشامدرن» نوشته سیدعلی کاشفی خوانساری توسط نشر جمال منتشر شد.
به گزارشخبرگزاری مهر، کتاب «ادبیات دینی کودک و نوجوان در جهان پیشامدرن» نوشته سیدعلی کاشفی خوانساری توسط نشر جمال منتشر شد.
در این کتاب طی یک مقدمه و هفت فصل مصادیق و نمونههای ادبیات دینی کودک و نوجوان از روزگار باستان تا اواسط دوره قاجار و شکلگیری صنعت چاپ بررسی و تحلیل شده است.
در کتاب ادبیات دینی کودک و نوجوان در جهان پیشامدرن پس از بحث درباره موضوع، حدود، ادوار تاریخی و درونمایه ادبیات دینی کودک و نوجوان، جلوههای این دسته از آثار در ادوار مختلف تاریخی مورد بررسی قرار گرفته است.
ادبیات دینی کودک و نوجوان در ایران پیش از اسلام، یونان، روم، چین و هند باستان، کتابهای دینی در قرون وسطی، کودکی در تمدن اسلامی و آموزههای دینی در متون فارسی از قرن سوم تا سیزدهم هجری از جمله مباحث مطرح شده در این کتاب است. فصل چهارم کتاب به قصص و حماسههای دینی برای کودکان و نوجوانان و فصل پنجم کتاب به ادبیات دینی در مکتبخانهها اختصاص یافته است.
کتاب ادبیات دینی کودک و نوجوان در جهان پیشامدرن در ۱۸۸ صفحه و با قیمت ۴۸ هزار تومان از سوی نشر جمال به بازار نشر عرضه شده است.

کتاب «دو جستار: درباب انسان معاصر و عرفانهای نوظهور» نوشته احمد رضا نوری توسط انتشارات نقد فرهنگ منتشر شد.
به گزارشخبرگزاری مهر، کتاب «دو جستار: درباب انسان معاصر و عرفانهای نوظهور» نوشته احمد رضا نوری توسط انتشارات نقد فرهنگ منتشر شد.
این کتاب متشکل از دو بخش مجرا اما به هم پیوسته است که به نقد و تحلیل انسان معاصر و عرفان های نوظهور پرداخته است. میتوان این اثر را مطالعهایی بینا رشتهایی در زمینه فلسفه و هنر دانست.
باب اول این کتاب تعابیر و تفاسیر پست مدرنیستی از انسان معاصر است که وجوه وجودی جدیدی از انسان پس از مدرنیسم را بیان میدارد و به چیستی و چگونگی معاصریت میپردازد. نوری در این باب معتقد است که معاصریت یک وضعیت وجودی است و نه یک موقعیت تاریخی.
در باب دوم کتاب که با نام «عرفان در طوفان» نامگذاری شده است، نوری تفکرات شبه معنوی و عرفانهای نوظهور را واکاوی کرده است و با استفسار فلسفی ابعاد متناقض عرفان و معنویت را بررسی میکند. نوری معتقد است که این جستار نوعی پرسشگری در مورد حدود و قطعیاتی است که بیشک در تلاطم تشکیک و تردید لغزان هستند. او در این راستا تلاش کرده است تا با پرسش های تحلیلی و بنیادین چرایی هر امر قطعی و تفکرات شبه معنوی را به چالش بکشد.
پیش از این با قلم احمدرضا نوری، چندین کتاب پژوهشی در زمینه عکاسی جنگ (آتش سرد)، تاریخ نقاشی معاصر ایران (خواب و خیال)، هنر شبیه خوانی ایران (شبیه خوانی) و … منتشر شده است. همچنین او در یک سال گذشته با دو پروژه موسیقی و پرفورمنس، همکاری جدی در زمینه صلح جهانی با سازمان ملل متحد داشته است.

ترجمه کتاب «فلسفه رمان» نوشته بری استاکر توسط نشر لگا منتشر و راهی بازار نشر شد.
به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «فلسفه رمان» نوشته بری استاکر بهتازگی با ترجمه یاسر پوراسماعیل توسط نشر لگا منتشر و راهی بازار نشر شده است.
اینکتاب زیباییشناسی رمان را از منظر فلسفه اروپایی قارهای میکاود و نظریهای را درباره تعریف و اهمیت فلسفی رمان بهمثابه ژانری ادبی ارائه میدهد. نویسنده کتاب، پژوهشگر و در حال حاضر استاد دانشگاه فنی استانبول است.
«فلسفه رمان» دیدگاههای اندیشمندان گوناگونی را بررسی میکند که آثارشان در نقد ادبی و زیباییشناسی قارهای محل بحث بودهاند، از جمله میخائیل باختین، گئورگ لوکاچ، تئودور آدورنو و والتر بنیامین. کتاب با بررسی مطالبی در فلسفه و زیباییشناسی قرن هجدهم و فلسفه یونان باستان، مرور جامعی بر دیدگاههای اصلی در فلسفه رمان به دست میدهد. از جمله مطالبی که در این کتاب برجسته میشوند میتوان به اینها اشاره کرد: اهمیت دیدگاه ویکو درباره حماسه در فهم رمان، اهمیت دیدگاه کییرکگارد درباره رمان و آیرونی و نیز سایر دیدگاههای زیباییشناسانه او، امکانهای مختلف نگرش «تقلیدی» یا «محاکاتی» به رمان و اهمیت پروست در فهم این ژانر در همه وجوه فلسفیاش، و ارتباط و تعامل بحث زیباییشناسی فلسفی رمان با بحث فلسفهای که در قالب رمان نوشته میشود.
فصل اول کتاب پیشرو در رابطه با کلیّت نسبت رمان با فلسفه اختصاص دارد. فصل دوم، حماسه را در نقش پیشرمان نزد ارسطو و ویکو بررسی میکند. فصل سه به بررسی نخستین اندیشه فلسفی درباره رمان در هگل و رمانتیسم آلمانی میپردازد. فصل چهارم هم بحث پیگیرتر کییرکگارد را درباره رمان بررسی میکند. فصل ۵ درباره نخستین اثر عمدهای که محورش رمان است بحث میکند، یعنی نوشتههای لوکاچ و ملاحظات بعدی او درباره رمان. فصل ششم بر تلقی باختین از رمان در چارچوب زمان تاریخی و کثرت صداها متمرکز است.
موضوع فصل ۷ تفکر درباره رمان است از جهت بازنمایی و نگرشی اومانیستی به تاریخ، مخصوصاً در آورباخ، بررسیهای مارکسیستی این موضوع در بنیامین و این تلقی مارکسیستی که این موضوع آرمانی ازدسترفته در آدورنو است. فصل ۸ به زوال محاکات بهمثابه بازنمایی در تلقی ژیرار از رقابت و همینطور جایگاه میل، خشونت و مرگ در باتای، بلانشو، فوکو و دریدا میپردازد. فصل ۹ با بهرهگیری از فصول قبلی، تلاش پروست را برای رمان مطلق بررسی میکند و بعد از آن فصل ۱۰ دوباره بهسراغ درونمایهای میرود که در اینجا مطرح شده و در سرتاسر فصول به آن پرداخته شده است: امتزاج فلسفه و ادبیات.
اینکتاب با ۲۶۸ صفحه و قیمت ۸۶ هزار تومان منتشر شده است.