کتاب «فلسفه پول» [The philosophy of money]نوشتهگئورگ زیمل[Georg Simmel] با ترجمه جواد گنجی و صالح نجفی توسط نشر مرکز منتشر و راهی بازار نشر شد.
به گزارش کتاب نیوزبه نقل از مهر،گئورگ زیملنویسنده اینکتاب، جامعهشناس و فیلسوف آلمانی است که سال ۱۸۵۸ متولد شد و سال ۱۹۱۸ درگذشت. او را بهعنوان یکفیلسوف نوکانتی و از پیشگامان علم جامعهشناسی میشناسند که جامعهشناسی صوری را پایهگذاری کرد و با اهمیتدادن به ساختار و قالب، معتقد بود باید اتفاقات و امور اجتماعی را بدون در نظر گرفتن محتوا بررسی کرد. مترجمان کتاب «فلسفه پول» جدا از صحت و سقم انتساب زیمل به مکتب نوکانتی، نمیتوان انکار کرد که از بسیاری جهات منشا الهام تفکر او فلسفه کانت بوده است.
«فلسفه پول» که پیشتر ترجمهای از آن توسط بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه منتشر شده، یکی از آثار منحصربهفرد زیمل است. اینکتاب دربردارنده مفاهیمی فلسفی، جامعهشناسانه، تاریخی و و روانشناسانه است اما در کل میتوان آن را متنی فلسفی دانست که با یک روش فلسفی منسجم و مشخص، پیوندی دیالکتیکی بین جزئیات تاریخی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی برقرار کرده است. زیمل در اینکتاب، تحلیلهای جامعهشناسانه و روانشناختی خود را برای تبیین و تفسیر فلسفی بحران سوژه مدرن که در اجزای زندگی اجتماعی وارد شده، به کار گرفته است.
بحران سوژه مدرن که زیمل در تلاش برای تحلیل آن، کتاب پیشرو را نوشته، عبارت است از تلاش فرد برای دستیابی به آزادی و خودآیینی در مواجهه با نیروهای عظیم جامعه، سنت، فرهنگ و تکنولوژی. به اینترتیب وقتی عملکرد پول در وجه تاریخی و فرهنگیاش در نظر گرفته شود، عملیاتهای ارزشگذاری و دلالتگری و معنابخشی آن را به عیان میتوان مشاهده کرد. زیمل بصیرتهای شوپنهاوری و نیچهای را در تفسیر فلسفی خویش از تطور فرهنگی مسایل مربوط به معنا و ارزش ادغام کرده و استراتژی فلسفی ویژهای طراحی کرده تا پروژه هگلی تاریخ فکری و فرهنگی را از نو صورتبندی کند.
زیمل معتقد است قابلیت پول در تشدید نیروهای متضاد، به آن قدرتی ظاهراً نامحدود میدهد تا همزمان تجزیه کند و وحدت ببخشد. در نتیجه پول چیزهای کاملاً ناهمسان و نامشابه را همارز میکند، تا کیفیت را به کمیت تبدیل کند، و از مادیترین جنبههای حیات مادیتزدایی کند.
نسخه اصلی «فلسفه پول» به زبان آلمانی بود که توسط تام باتومور و دیوید فریزبی به انگلیسی برگردانده شده و توسط جواد گنجی و صالح نجفی هم از انگلیسی به فارسی ترجمه شده است.
اینکتاب دو بخش اصلی دارد که عبارتاند از «بخش تحلیلی» و «بخش ترکیبی» و هرکدام هم۳ فصل را در بر گرفتهاند. به اینترتیب فصول اول تا سوم کتاب با عناوین «ارزش و پول»، «ارزش عنصر پول» و «پول در زنجیره اهداف» در بخش اول و فصول چهارم تا ششم با عناوین «آزادی فردی»، «همارز پولی ارزشهای شخصی» و «سبک زندگی» هم در بخش دوم کتاب قرار گرفتهاند.
در قسمتی از اینکتاب میخوانیم:
بنا به صورتبندی قبلی _ که شامل حال این تحول هم میشود _ در وضعیتی که پول زمینه را برای جدایی داشتن و بودن میسر میسازد، باید گفت پول به وضوح بیان و نقطه پایان فرایندی است که پیشتر در دیگر سطوح حیات تاریخی پدید آمده بود. تا جایی که نظم اجتماعی مبتنی بر طایفه بود، پیوندی باثبات میان فرد و زمین وجود داشت. زیرا طایفه مالک مطلقالعنان زمین و منافعش با منافع فرد یکسان بود. پیش از آن که مالکیت خصلتی فردگرایانه پیدا کند طایفه رشته پیوند میان بودن و داشتن بود. تبدیل شدن زمین به دارایی خصوصی در مراحل تاریخی بعدی _ با این که ظاهرا شخص را به داراییاش پیوند میداد _ معالوصف هر نوع پیوندی میان آنها را چنان سست کرد که شخص مالک میتوانست هر کاری با دارایی خود بکند. با ظهور اقتصاد پولی، پیش از همه در شهرهای قرون وسطا، وضعیتی پدید آمد که رهن دادن زمین و اجارهگرفتن از آن را ممکن کرد بیآنکه تاثیری بر شخص مالک بگذارد یا جایگاه اجتماعی او را تنزل دهد. اقتصاد پولی باعث جدایی زمین از شخص مالک شد، تا جایی که حد گذاشتن بر مالکیت کامل دارایی _ چنان که در رهن میبینیم _ دیگر حمل بر تنزل مقام مالک نمیشد. رهن و فروش صرفا بهعنوان مفرطترین پیامدهای آن جدایی میان شخص و زمین پدیدار میشوند که نخست به واسطه پول ممکن شد. اما اینفرایند پیش از ظهور پول آغاز شده بود، در مقطعی از تاریخ که نهاد طایفه منحل شد. فرایندی نظیر این را در تحولات بعدی میتوان مشاهده کرد، یعنی زمانی که نظام پدرسالاری به دولت مشروطه تبدیل شد که در آن همه شهروندان در پیشگاه قانون از حقوقی برابر برخوردارند.
اینکتاب با ۵۷۰ صفحه، شمارگان هزار نسخه و قیمت ۱۵۵ هزار تومان منتشر شده است.
داستان طلاق و دلی که نداشتی
رمان «دلی که نداشتی» اثرفاطمه سلیمانی ازندریانیتوسط انتشارات کتاب نیستان منتشر شد. این رمان تازهترین طبع آزمایی این نویسنده در قالب داستان اجتماعی است.
به گزارش کتاب نیوزبه نقل از مهر، رمان «دلی که نداشتی» اثر فاطمه سلیمانی ازندریانی در ۳۲۸ صفحه و بهای ۷۴ هزار تومان توسط انتشارات کتاب نیستان روانه کتابفروشیها شد. این رمان تازهترین طبع آزمایی این نویسنده در قالب داستان اجتماعی است.
سلیمانی ازندریانی که پیش از این برای مخاطبان خود با داستانهای تاریخی با تم مذهبی و نگارش زندگی نامههای شهدا شناخته شده بود، در تازهترین اثر خود روایتی بلند از زندگی دختری روایت کرده است که طلاق وی از پسر عمویش که تازه با هم عقد کرده بودند برایش شرایط زیستی پیچیده و تازهای را شکل داده است.
ارغوان قهرمان این داستان که خود را دختری مستقل و در عین حال دارای خصوصیات عمومی و باورهای عرفی دختران جوان است. او به دنبال اتفاق طلاق در زندگیاش سعی دارد تا با بهرهگیری از روابط، احساسات و گفتگو با پیرامونیانش به تعریف تازه و نرمالتری از زندگی دست پیدا کند.
رمان «دلی که نداشتی» از نثری ساده و خوش خوان بهره میبرد. دغدغه نویسنده در نگارش داستان نه طبع آزمایی فرمی که منعقد کردن نگاه ویژهای است که او به تحول درونی در سیر زندگی یک دختر جوان دارد.
داستان او به نثری ساده و سرشار از دیالوگ روایت شده است و بار بسیاری از صحنه آراییها را در کنار شخصیت پردازی همین زبان ساده برداشته است. گفتگوهای کوتاه و در عین حال تاثیرگذار نویسنده در بخش بخش رمان که سعی کرده زندگی و رویدادهای جاری و حال و نیز مسیر در پیش روی قهرمان را در ذهن مخاطب به شکلی تاثیرگذار حک کند.
یکی دیگر از نکات قابل توجه درباره این کتاب استفاده ظریف نویسنده از المانهای اسارت و نیز زیارت در کتاب برای نمایش تاثیر و تاثر این مفاهیم بر زندگی شخصی است. در این زمینه رمان با استفاده و تصویرسازی از زیارت امام رضا (ع) در بخش ابتدایی و نیز سفر معنوی پیادهروی اربعین در بخش پایانی بهره برده و نمادهای دیگری مانند جاده مرزی به سمت کربلا و نیز طلوع خورشید در این مسیر را دستمایه خلق محتواهایی جذاب و در عین حال تاثیرگذار کرده است به طوری که مخاطب بدون اینکه به طور مستقیم خود را در درون یک متن یا داستان بلند با تم مذهبی ببیند از داشتهها و باورهای معنوی موجود در پیرنگ متن خود را سرشار مییابد.
«دلی که نداشتی» با توجه به سابقه فعالیت سلیمانی در حیطه داستان نویسی دینی و نیز اجتماعی یک گام بلند در مسیر فعالیتهای ادبی اوست و بدون شک مخاطبان او را با یک نویسنده هوشیار و خوش قلم و به دور از حواشی و دارای فکر و اندیشه برای گفتگو با خود ربرو میکند.
چاپ پنجم به اضافه مردم
کتاب «به اضافه مردم (ده اصل اساسی برای کار فرهنگی)» نوشته روحالله رشیدی توسط انتشارات راهیار به چاپ پنجم رسید.
به گزارش کتاب نیوز به نقل از مهر، کتاب «به اضافه مردم (ده اصل اساسی برای کار فرهنگی)» نوشته روحالله رشیدی بهتازگی توسط انتشارات راهیار به چاپ پنجم رسیده است. چاپ اول اینکتاب تیرماه ۹۹ عرضه شد و مردادماه به چاپ دوم رسید. چاپ چهارم اینکتاب هم دیماه امسال عرضه شد.
نویسنده اینکتاب معتقد است مساجد و مراکز فرهنگی کشور به امان خدا رها شدهاند و هیچ بهرهای از آنها برده نمیشود. همچنین برخی پایگاههای بسیج که روزگاری قلب تپنده هر محله بودند، از بالندگی دور شده و مبتلا به روزمرگیاند.
کتاب پیشرو با محور قراردادن انقلاب اسلامی، امروز و دیروز کار فرهنگی را در کشور مورد مقایسه قرار داده و نویسنده اثر با استناد به برخی تجربیات کار فرهنگی از سالهای انقلاب تا اکنون، تلاش کرده برخی اصول و قواعد کار فرهنگی را مرور کند. اینقواعد در قالب ۱۰ فصل یا ۱۰ اصل کتاب درج شدهاند و در پایان آن هم یکضمیمه با عنوان «یادواره شهدا» آمده است.
عناوین فصول دهگانه اینکتاب بهترتیب عبارت است از:
اصل اول: مردممحوری، اصل دوم: مشارکتپذیری حداکثری، اصل سوم: گروهمحوری، اصل چهارم: هنرمحوری، اصل پنجم: عملیاتمحوری، اصل ششم: کار اجتماعی به جای کار جمعی!، اصل هفتم: فرصتمحوری، اصل هشتم: مسجدمحوری، اصل نهم: اولویتمحوری و اصل دهم: عدالتمحوری.
چاپ پنجم اینکتاب با ۱۴۴ صفحه، شمارگان ۲ هزار و ۵۰۰ نسخه و قیمت ۲۰ هزار تومان عرضه شده است.