انتشار تخیل سیاسی در زیست جهان ایرانی اسلامی
کتاب «تخیل سیاسی در زیست جهان ایرانی اسلامی» تألیفمحمدعلی فتح اللهیبه همت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی منتشر شد.
به گزارش کتاب نیوزبه نقل از مهر، عنوان تخیل سیاسی و بررسی نسبت سیاست با خیال، ممکن است ثقیل، نامأنوس و تا حدی تعجببرانگیز به نظر آید و یا اینکه باعث آشفتگی و بیمبناشدن سیاست تلقی شود. اگر خیال را متعلق به حوزه خصوصی و در ماهیت خود بدون نظم و مبانی عقلی و واقعی بدانیم و برعکس سیاست را متعلق به حوزه جدی اجتماع و دارای مبانی قابلدرکی تعریف کنیم، چنین تلقی حاصل خواهد شد. خیال به این معنی پدیدهای در عرض سایر پدیدههای طبیعی و محسوسات عالم قرار دارد که در کنار درک آن پدیدهها و علاوهبر آنها به درک پدیدههای خیالی هم موفق میشویم و شاید در دسترس همه نباشد. افرادی چون هنرمندان، علاوهبر درک محسوسات، قدرت ارتباط با عالم خیال را هم دارند و بر اثر آن به کار هنری میپردازند.
اما تخیلی که در این پژوهش مورد نظر است خودسرانه یا خیالبافی و تجسم ذهنی نیست، بلکه تجربه وجودی و امر واقعی است. تخیل با توهم و هوسبازی هم تفاوت دارد. توهم یک امر عارضی و بیماری است و باعث عدم توان تمیز میان امر واقعی و غیرواقعی میشود و نوعی گریز از واقعیت است. بهویژه باید بین تخیل سیاسی و خیالبافی در سیاست فرق قایل شد. تخیل اصولاً فراتر از عالم ذهن قرار دارد و از لحاظ فلسفی به عنوان مرحلهای از سه ساحت اصلی تشکیلدهنده تجربه انسانی یک وضعیت اساسی و حقیقی از خود واقعیت است. این مرحله است که بدن خیالی و برزخی انسان را محقق میکند که پس از مرگ هم باقی میماند. رسیدن به مرتبه خیال و برزخ غیر از تصور ذهنی صورتهای خیالی است که واقعیتی ندارند.
تخیل ظرفیت والایی است که انسان به اتکای آن میتواند به درک واقعی از معنای باطن و حقیقت پدیدهها به جای ادراک حسی صرف دست یابد. بدون قوه تخیل نمیتوان جهان پیرامون، گذشته و آینده را ادراک کرد. تخیل فرآیندی ضروری و قابلپیشبینی است که با تجربه وجودی و تصویرسازی متناسب با آن بنای زندگی را میسازد. خیال عمق گریزناپذیر واقعیت طبیعی و عبارت از محتوای اصلی آن است و اینگونه نیست که با کنارزدن پرده خیال به واقعیت رسیده شود. تخیل روحی است که عناصر ظاهری طبیعت را در کنار یکدیگر نگه میدارد و انسجام میدهد. برای شناخت موجودات خارجی باید آنها را به عنوان امور خیالی دید و محسوسات در فضای خیالی که ایجاد میشود واقعیتر دیده میشوند. با تخیل، واقعیات ساخته آدمی به رسمیت شناخته میشود و بلکه میزان واقعیت میشود. واقعیت در نسبت با انسان و تلاش او فهمیده میشود و با تخیل به دست میآید. تخیل گذرگاهی برای تعریف واقعیتهای جدید است که بدون واسطه عنصر خیال هرگز به واقعیت عینی تبدیل نمیشود.
در بخشی از مقدمه این اثر آمده است: بخش اول کتاب در سه فصل به مبانی نظری تخیل سیاسی میپردازد. ابتدا در فصل اول تلاش میشود تا درک روشنتری را از جایگاه هستیشناختی تخیل در فلسفه اسلامی و نسبت آن با عقل عملی و سیاسی ارائه شود. در ادامه با فصل دوم سعی میکنیم تا وسعت نظری را در مورد جایگاه تخیل در زندگی فرهنگی و اجتماعی انسان ایجاد کنیم و به ابعاد گوناگون این بحث توجه دهیم. این فصل، با عنوان انسانشناسی مبتنی بر تخیل و نیز توجه به تخیل اجتماعی و فرهنگی، تلاش دارد تا فضای بینرشتهای و هویتی بحث را نمایان سازد. سپس فصل سوم در پی آن است که ماهیت حقوقی تخیل سیاسی را موردتوجه قرار دهد و ایمان و آزادی را به گونه دو وجهه اصلی آن مطرح کند. بخش دوم کتاب نیز در چهار فصل، ویژگیهای تخیل سیاسی را در نظام اندیشه اسلامی بررسی میکند. به این ترتیب، شکلگیری تخیل با حضور سیاسی زنان و مدینه مبتنی بر قرارداد و اخوت ایمانی بحث فصل اول است. در فصل دوم هم ماهیت غمگنانه تخیل سیاسی با توجه به مصیبت عاشورا را بررسی میکنیم. فصل سوم این نوشتار، تدریجیبودن تخیّل سیاسی و نسبت آن با انتظار آینده و قیام مهدوی (عج) را بررسی میکند. در ادامه هم فصل چهارم به یکی از مهمترین ابتکارهای امام خمینی (ره) برای تبیین مناسبات کنونی جهان با تخیل مفهوم جنگ فقر و غنا میپردازد.
اما بخش سوم به دنبال آن است که جلوههای اصلی تحقق تخیل سیاسی در زیستجهان ایرانی اسلامی را روشن کند که پنج فصل آتی کتاب را در بر میگیرد. فصل اول، انقلاب اسلامی ایران و پیریزی تمدن نوین اسلامی را به عنوان یکی از جلوههای تخیل سیاسی در حوزه عمومی معرفی میکند و سعی میکند جایگاه آن را در عرصه اندیشه و عمل سیاسی تبیین کند. فصل دوم، شکلگیری ملیتها را جلوهای از تخیل سیاسی به عنوان کارویژه وجودی یک جامعه در نظر میگیرد و نمونه اعلای آن در زیستجهان ایرانی و اسلامی را با تخیل ملیت ایرانی و پرسشی که در اینباره با انقلاب اسلامی به وجود آمد نشان میدهد. فصل سوم هم تلاش دارد که ولایت مطلقه فقیه را به عنوان یک تخیل سیاسی و فقهی در زیستجهان ایرانی و اسلامی درک کند. قانون اساسی و نظام مدیریت سیاسی در جمهوری اسلامی ایران نیز جلوه دیگر تخیل سیاسی ایرانی است که در فصل چهارم بررسی خواهد شد. در نهایت، حکمت عملی و پژوهشهای علوم انسانی به مثابه تخیل سیاسی موضوع بحث فصل پنجم خواهد بود. خاتمه مباحث کتاب هم سعی خواهد کرد که با ارائه تصویری از تحولات تاریخی هویت ملی ایرانی در دوران معاصر و موقعیت آن در شرایط زندگی امروزی تحقق تخیل سیاسی متناسب با زیستجهان ایرانی اسلامی را آشکار سازد.
ابرشرکتهای سلطهجو در جهان بیتفکر
کتاب «جهان بیتفکر» [World Without Mind: The Existential Threat of Big Tech] اثرفرانکلین فوئربا[Franklin Foer] به همت جمعی از دانشآموختگان دکتری مدیریت رسانه از سوی انتشارات روز هشتم منتشر شد.
به گزارش کتاب نیوزبه نقل از مهر، کتاب «جهان بی تفکر»با سرپرستی سید وحید عقیلی استاد علوم ارتباطات و با ترجمه: محمد مهدی منافی، امیررضا بشیرنژاد، علی عبدالصمدی، الهه سعیدی، بهنام احمدپور، مهدی فرجی، هادی عباسی کسبی، منوچهر صابر، محمد علی منافی، اشرف سادات موسوی و رویا فرامرزی از سوی انتشارات روز هشتم منتشر شد.
نویسنده در این کتاب تاکید میکند که در دنیای امروز ابرشرکتهایی شکل گرفته که قصد و نیت آنها سلطه به تمام بشریت است و کاری را که دانشمندان علوم سیاسی در طول قرنها سعی در انجام آن داشتند و موفق نشدند، امروز مهندسان در حال انجام آن با استفاده از تکنولوژی هستند و آن سلطه بر بشر و شکل دادن بر تصمیمات اوست.
وی در ادامه به بررسی ابر شرکتهایی مانند گوگل و اپل و آمازون و فیس بوک میپردازد و اثبات میکند که گرچه این شرکتها در ابتدا بر پایه فعالیتی خاص تشکیل شدهاند، اما اکنون به تمام حوزههای زندگی انسان دستاندازی کردهاند طوریکه دیگر نمیتوان گفت دقیقا در چه زمینهای فعالیت میکنند همچنین به بررسی سخنرانیها و برنامههای این شرکتها میپردازد که برای تسلط بر انسانها تشکیل شده است؛ مانند پروژه تسخیر مرگ گوگل که در پی شکستن کدهای بیولوژیکی مغز انسان و تبدیل آن به کدهای کامپیوتری است تا از این طریق بتواند با انتقال اطلاعات مغز یک انسان پیر به بدن فردی دیگر یا یک ربات؛ مرگ را از بین برده و آن را تسخیر کنند.
مطالب موجود در کتاب واقعیتهای جالب و تکان دهندهای است که انسان را به یاد فیلمهای علمی تخیلی میاندازد، اما نویسنده با سند ثابت میکند که چنین پروژههایی در جریان هستند.
کتاب «جهان بیتفکر» با محوریت تکنولوژی، رسانههای اجتماعی و تفکر و اندیشه در تیراژ ۱۰۰۰ نسخه و ۲۸۰ صفحه و با قیمت ۶۰ هزار تومان از سوی انتشارات روز هشتم ناشر کتابهای علوم انسانی منتشر و در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است.
نقد فمینیسم از منظر نویسندگان غرب در ۱۸۴ صفحه
کتاب «نقد فمینیسم از منظر نویسندگان غرب»، مجموعه مقالاتی است که در فضای جامعه غرب در انتقاد از ابعاد نظری و عملی فمینیسم نگاشته شده است.
به گزارش کتاب نیوزبه نقل از ایبنا، مجموعه مقالات کتاب «نقد فمینیسم از منظر نویسندگان غرب» از میان دهها مقاله انتخاب شده است. «تحلیلی کوتاه از فمینیسم و نتایج آن در غرب»، «ده دروغ فمینیسم»، «شش نیرنگ فمینیسم»، «پوچی فمینیسم»، «مردان آمریکا مردانگی خود را از دست دادهاند»، «فمینیسم برای زنان زیانبار است»، «چگونه جنبش زنان، نفرت از مردان را به زنان آموخت؟»، «بازیهای مهم فمینیستی در سازمان ملل متحد»، «آیا زنان واقعاً خواهان کار در بیرون خانهاند؟»، «بحران زندگی خانوادگی در غرب» و «سنتهای اسلامی و نهضت فمینیسم: تقابل یا تعاون؟» عناوین مقالات ترجمه شده در این کتاب است.
مقاله اول که به قلم سید جعفر حقشناس، مدیرگروه مطالعات زن و خانواده پژوهشکده باقرالعلوم(ع) نگاشته شده، مهمترین دیدگاهها و تفکرات جنبش فمینیسم از جمله تفسیر مادی از جهان، تشابه زن و مرد، نفی زنانگی، مخالفت با مردسالاری و پیامدهای اجتماعی آن مانند بحران خانواده، تحقیر نقش همسری و مادری زنان، اشتغال: مهمترین هدف زنان، تخریب روابط جنسی، مخالفت با ازدواج، همزیستی بدون ازدواج، عادی شدن و افزایش طلاق و سقط جنین را مورد بررسی قرار داده است و در پایان به اندیشه اسلامی درباره زن و مرد تحت عناوینی مانند تفسیر الهی از انسان و جهان، اشتراک زن و مرد در انسانیت و ارزشمندی، تفاوت و تشابه زن و مرد، محوریت خانواده و زنان و حضور اجتماعی اشاره شده است.
مقاله «ده دروغ فمینیسم» به قلم سو بوهلین، نویسنده، محقق و منتقد آمریکایی است. در این مقاله به بررسی ده دروغ فمینیسم که در کتاب «زن بودن» تونی گرنت مطرح شده، پرداخته شده است. ده دروغ مطرح شده چنین است: زنان میتوانند همه کاره باشند، زنان و مردان اساساً یکسانند، مطلوبیت زنان با موفقیت آنان بیشتر میشود، طرح اسطوره استعدادهای تحقق نیافته زنان، برابری جنسی، انکار نقش مادری، زن بودن یعنی ضعیف بودن، زندگی یعنی موفقیت شغلی نه فقط زنده بودن، طرح اسطوره خودکفایی زنان و زنان از زنانه کردن مردان بهرهمند خواهند شد.
در «شش نیرنگ فمینیسم» نگاشته بابت فرنسیس، مؤسس و عضو شورای جهانی زندگی و خانواده در استرالیا به تبیین شش نیرنگ فمینیسم همچون حق سقط جنین برای زنان، تقدم حق انتخاب شغل بر خانهداری، تبعیض و جانبداری نسبت به زنان در انتخاب مشاغل و مسئولیتهای اجرایی، تساوی و تشابه زن و مرد در همه عرصهها پرداخته شده است.
مقاله بعدی «پوچی فمینیسم» نام دارد که نویسنده آمریکایی رمان معروف «بازگشت خدایان» و محقق مسائل زنان و خانواده آن را نگاشته است. در این مقاله نویسنده با تأکید بر تفاوتهای طبیعی زن و مرد، یکسانی دقیق ویژگیها را ناممکن میداند و معتقد است لزوم تساوی زن و مرد در برابر قانون دستیافتنی نیست.
«گراهام استراچان» محقق و حقوقدان استرالیایی، نویسنده مقالهای با عنوان «مردان آمریکا مردانگی خود را از دست دادهاند» است. او در این مقاله عنوان میکند که فمینیسم با شعارهایی در جهت تحقیر مردان موجب شده است که مردان در آمریکا برای دفاع از همسر و فرزندانشان فداکاری نکنند؛ چراکه این کار یک ارزش قلمداد نمیشود. «فمینیسم برای زنان زیانبار است» نوشته اریک شورنبرگ، کارشناس ارشد مسائل مدیریت و تجارت و معاون اجرایی مجله «توجه به خانواده»، به تأثیرات فمینیسم بر زنان، ازدواج، خانواده و کودکان پرداخته است.
ایرین پیزی، مؤسس جنبش پناهگاه زنان مدرن و نویسنده کتاب معروف و ضد فمینیستی «Prone to violence» در مقالهای با عنوان «چگونه جنبش زنان، نفرت از مردان را به زنان آموخت؟» به صورت داستانگونه به عقایدی که به نفرت زنان از مردان انجامیده، اشاره کرده است. او به رد و تمسخر عقاید فمینیستی پرداخته و دگرگونیهای روابط زن و مرد در خانواده و جامعه غرب را بیان میکند و برخی دلایل این دگرگونیها را توضیح میدهد.
«بازیهای مهم فمینیستی در سازمان ملل متحد» عنوان مقاله بعدی است. کری رابرتز نویسنده مقاله، مشاور و تحلیلگر آمریکایی و استاد رشته روانشناسی در این مقاله به نقد و بررسی برخی دیدگاههای فمینیستی پرداخته و میگوید: فمینیستهای جنسیتی تفکر منطقی را ابزاری مردانه برای تعدی به زنان میدانند. از طرف دیگر برخی از فمینیستها، سنت تفکر سالم را به عنوان تجاوز به ذهنهای زنان، تحقیر میکنند. آنان معتقدند جهان باید براساس احساس زنان بازسازی شود.
نویسنده مقاله همچنین ادعای فمینیستها را مبنی بر نقض حقوق زنان در سطح وسیع و اغراقآمیز در جهان که سازمان ملل در کنفرانسهای جهانی زنان مطرح میکند، مردود شمرده و در پایان به تفاوت روحیه تعقلی و احساسی زنان و مردان اشاره میکند.
انگری هری نویسنده مقاله «آیا زنان واقعاً خواهان کار در بیرون خانهاند؟» به تبلیغات مسمومی که در جهت تحقیر ازدواج به عنوان راهی برای سلطه مردان بر زنان و نگهداشتن زنان در خانه است اشاره کرده و همچنین در نقد گسترش اشتغال زنان، به پیامدهای آن از جمله از بین رفتن فرصتهای شغلی مردان به نفع زنان و موج بیکاری مردان و آسیبهای فراوان خانگی پرداخته است.
«بحران زندگی خانوادگی در غرب» عنوان مقالهای از نادیا خواجه، محقق پاکستانی مقیم آمریکا است. به عقیده او ساختار خانواده در سالهای گذشته در غرب تغییرات منفی زیادی مانند تزلزل خانواده، افزایش طلاق، بیبند و باری جنسی، افزایش خانوادههای تکوالد، تولد فرزندان نامشروع، تخریب روابط والدین و فرزندان و ترک پدربزرگها و مادر بزرگها داشته است.
آخرین مقاله کتاب، «سنتهای اسلامی و نهضت فمینیسم: تقابل یا تعاون؟» است. نویسنده این مقاله دکتر لوییس لامیا الفاروقی، متخصص موسیقی و هنر اسلامی در این مقاله معتقد است که زنان مسلمان نگاهی منفی به فمینیسم دارند. فمینیسم با خانواده گسترده مخالف است، تفاوت نقشهای جنسیتی را بر نمیتابد و فردگرایی را توصیه میکند. او در پایان عنوان میکند در جوامع اسلامی باید بر مبنای آرمانها و ارزشهای دینی به مسائل زنان توجه و رسیدگی شود.
مجموعه مقالات کتاب «نقد فمینیسم از منظر نویسندگان غرب» در ۱۸۴ صفحه به کوشش سید جعفر حقشناس تألیف شده و به همت انتشارات پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم(ع) به زیور چاپ آراسته شده است.
راهنمای زوجین برای اینکه بمانم یا بروم
کتاب روانشناسی «بمانم یا بروم» [Stay or leave? : six steps to resolving your relationship indecision] با موضوع تصمیمگیری به ویژه در روابط عاطفی، ازسوی انتشارات شمعدونی منتشر شد.
به گزارش کتاب نیوز به نقل از ایلنا، کتاب روانشناسی «بمانم یا بروم» نوشته بورلی استون [Beverley Stone] روانشناس بریتانیایی است و دیپاک چوپرا نویسنده و رواندرمانگر معنوی این کتاب را پیشنهاد کرده است.
وی در یادداشت خود برای این کتاب نوشته است: «بورلی استون به ما نشان میدهد که با برداشتن قدمهای عقلانی چطور میتوانیم الگوهای نابودکننده فکری و رفتاری خود را از بین ببریم و روابطی سالم با خود و دیگران داشته باشیم. خواندن کتابهای او را به شدت توصیه میکنم.»
نویسنده کتاب «بمانم یا بروم» در مقدمه کتاب نوشته است: «این کتاب برای همه کسانی مناسب است که میخواهند زندگی خود را تغییر دهند، اما با ناتوانی در انتخاب مسیر درست و عملی کردن تصمیمشان، در کشمکش هستند. امیدوارم بتوانم شما را قانع کنم که زنجیرهایی که دست و پایتان را بستهاند، ساخته خود شما هستند. با فهم این موضوع، شما به کلیدی دست پیدا خواهید کرد که برای پایان دادن به دودلی و تردیدهایتان در رابطه نیاز دارید.»
در پشت جلد این کتاب میخوانیم: «شما وسط یک رابطه گیر افتادهاید، از یک طرف دوستش دارید، از طرف دیگر احساس میکنید ماندن در این رابطه برای شما، درد و رنج بسیاری به همراه دارد. یا با کسی هستید که دغدغههای مالی شما را برطرف کرده اما خودخواهی او، آزارتان میدهد. به طور مثال با کسی ازدواج کردهاید که شما را بسیار دوست دارد، اما احساس میکنید که زنجیر به پایتان بسته و بدون حضورش نمیتوانید کاری انجام دهید. یا سالهاست متاهل هستید و به خاطر فرزندانتان با رابطهای که از آن راضی نبودهاید کنار آمدید، اما حالا آنها خانه را ترک کردهاند و شما میتوانید دنبال علایقی بروید که یک عمر از طرف شریک زندگیتان به سخره گرفته شده است یا با کسی که دوستش دارید زندگی میکنید؛ اما از نظر جنسی جذب او نمیشوید و یا فکر میکنید که ممکن است او چنین حسی نسبت به شما نداشته باشد. این وضعیتهای دشوار و این حالت نوسانی بین ماندن و رفتن باعث آزار روانی شما میشود و حتی ممکن است دچار بیماریهای جسمی شوید.
من بِورلی استون (روانشناس، درمانگر و مشاور روابط زوجین با سالها سابقه رواندرمانی) خوب میدانم که ماهها و یا سالهاست میخواهید کاری کنید. من زنان و مردان بسیاری را دیدهام که بخش بزرگی از خود را با ماندن در این نوع رابطه از دست دادهاند. در این کتاب به شما کمک میکنم از هرگونه دوراهی مانند انتخاب شغل؛ سبک زندگی، انتخاب رشته تحصیلی و هر نوع تصمیمی که در زندگی، شما را دچار شک و تردید کرده، نجات پیدا کنید و تصمیمی درست بگیرید.»
مصطفی قوانلو قاجار مدیر مسئول انتشارات شمعدونی در بخشی از یادداشت خود برای این کتاب نوشته است: تصمیمگیری در مورد ماندن یا رفتن یکی از مهمترین و دردناکترین تصمیمها در زندگی ماست. روزانه میلیونها نفر در سراسر جهان به طور مخفیانه به این موضوع فکر میکنند. این درحالی است که شریک آنها احتمالاً اطلاع چندانی از این تصمیم مهم ندارد.
ما انتظار داریم که در روابط عاشقانه عمیقاً خوشحال باشیم و بنابراین زمان زیادی را به این فکر کنیم که آیا روابط ما، از نظر جنسی و روانی برایمان رضایتبخش است یا با الگوهای غیرمعمول پاتولوژیک عجین شده که باید هرچه زودتر از آن خارج شویم. پاسخ این گونه سوالات را میتوان در این کتاب یافت. اگرچه این کتاب فقط درباره روابط زوجین نیست. تصمیمهای شغلی، تحصیلی، عاطفی، اقتصادی میتواند در دایره تصمیمگیری ما قرار گیرد. اصولا هرگاه در زندگی برسر دوراهی قرار میگیریم و نمیدانیم چه کار باید بکنیم، خواندن مطالب این کتاب راهگشا است.
نویسنده این کتاب بورلی استون دارای مدرک روانشناسی کاربردی و کارشناسی ارشد در روابط انسانی، همکار ارشد انجمن سلطنتی پزشکی، بنیانگذار و مدیر عامل انجمن روانشناسان تجارت وشرکت داینامیک اینترنشنال از سال ۱۹۸۹ و عضو انجمن حمایت از افراد آسیبپذیر است.
کتاب بمانم یا بروم با ترجمه میترا نادری در تیراژ ۱۰۰۰ نسخه با قیمت ۳۵هزارتومان از سوی انتشارات شمعدونی منتشر شده و بر روی پیشخان کتابفروشیها قرار گرفته است.