دورهمی فعالان حوزه نوآوری اجتماعی با موضوع نقش «کارآفرینان اجتماعی در حل مسائل کشور» برگزار شد.

به گزارشگروه جامعه خبرگزاری آنا، سید سجاد اسمحسینی دبیر دورهمیهای رویداد ملی نوآوری اجتماعی (نوپیا)، در ابتدای نشست دورهمی فعالان حوزه نوآوری اجتماعی که صبح امروز برگزار شد با اشاره به اهمیت کارآفرینان اجتماعی و نقش آنها در حل مسائل کشور، گفت: اولین دورهمی رویداد ملی نوآوری اجتماعی با حضور اتمیها همراه بود و همچنین دومین دورهمی با همراهی اندیشکدهها برگزار شد و در دورهمی امروز میزبان کارآفرینان اجتماعی و بررسی نقش آنها در حل مسائل کشور هستیم.
وی در ادامه گفت: این سلسله نشستها برای رسیدن به یک نگاه مشترک بین رویداد نوپیا و فعالان حوزه اجتماعی صورت میگیرد.
محسن دنیوی دبیر نوپیا و مسئول مرکز نوآوری ستاد پیشرفت جامع منطقهای ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (رضوان الله تعالی علیه) با اشاره به اینکه بحث درباره کارآفرینی اجتماعی موضوع بسیار جذابی است گفت: در ابتدای این دورهمی این سؤال مطرح میشود که کارآفرینی اجتماعی چه تفاوتی با کارآفرینی مرسوم دارد؟ ابتدا باید گفت تابهحال مردم جامعه پیامدهای نوآوریهای فناورانه را مشاهده کردهاند. این در حالی است که در نوآوری اجتماعی عموم مردم در هر طبقه اجتماعی میتوانند حضور تأثیرگذار داشته باشند، بهخصوص حالا که بحث کارآفرینی اجتماعی نیز مطرح میشود.
مسئول مرکز نوآوری ستاد پیشرفت جامع منطقهای با تأکید بر حل مسائل کشور توسط نوآوریهای اجتماعی گفت: در نوآوری اجتماعی سویه خلق ثروت خیلی پررنگ نیست، اما اینطور هم نیست که نادیده گرفته شود. بلکه مشارکتهای اجتماعی برای حل مسائل کشور اهمیت بیشتری دارد و دستآخر خلق ثروت را نیز به دنبال خواهد داشت.
وی به اهمیت کارآفرینی اجتماعی تأکید کرد و گفت: کارآفرینی اجتماعی میتواند کلاف سردرگم مشکلات اشتغال را در کشور باز کند و نوآوری اجتماعی در این زمینه میتواند راهکار بدهد، چون عموم مردم در نوآوری اجتماعی حضور دارند.
روحالله حمیدیمطلق توسعهدهنده یوتکس نیز در این دورهمی اظهار کرد: مفهوم نوآوری اجتماعی تعاریف زیادی دارد. نوآوری اجتماعی معادل غیرانتفاعیها نیست بنابراین بسیاری از کارهایی که در حوزه نوآوری اجتماعی انجام میشود، میتواند جنبه انتفاعی نیز داشته باشد؛ بنابراین، ما نوآوری اجتماعی را در برابر نوآوری فناورانه قرار نمیدهیم؛ نباید فکر کنیم که نوآوری اجتماعی حلال همه مشکلات است.
حمیدی مطلق در ادامه اظهار کرد: یک سری مفاهیم جدید موازی با نوآوریهای اجتماعی نیز وجود دارند که حتی با آن رقابت میکنند مثل نوآوریهای «بازارساز» که در مواردی تأثیر بیشتری در بازار اقتصاد کشور دارند. مثلاً اگر در سه دهک یا چهار دهک پایین جامعه، بتوانید سیمکارت را طوری ارزان کنیم که بهراحتی خریداری کنند، شما توانستید ارتباطات را به دهکهای پایین جامعه ببرید پس شما یک نوآوری بازار ساز ایجاد کردهاید.
عیسی منصوری کارشناس ارشد بینالمللی توسعه با تأکید بر یک مثال تا بتواند برداشت خود را از مشارکتهای مردمی عنوان کند گفت: شخصی برای سالم نگهداشتن محیط زیست علاقهمند به کاشت درخت در منطقه زندگی خود است. فرد دیگری صاحب یک شرکت تلاش میکند از آلودگی محیطزیست، خاک و آب و … جلوگیری کند. در گام بعدی این شرکت نهتنها محیط زیست را تخریب نمیکند بلکه اقدام به درختکاری میکند و مردم را نیز تشویق به این کار میکند. گام سوم نیز این است که صاحب شرکت از همان ابتدا ملاحظات زیستمحیطی را در نظر بگیرد. نمونه عملیاتی این مثال این است که ما میتوانستیم در منطقه هور، وقتی پروژه را برای برداشت نفت راهاندازی میکردیم از همان ابتدا برنامهای برای عدم آلودگی تدوین میکردیم تا محیط زیست تخریب نشود یعنی باعث خشک شدن هور نشویم.
منصوری به نمونههای دیگری اشاره کرد و گفت: در شهر ماهشهر صنایع بزرگی ایجاد کردیم تا مسائل منطقه را به لحاظ اقتصادی حل کنیم، اما مسائل اجتماعی را در آن ندیدیم. بعدها با عنوان مسئولیت اجتماعی شرکتها را موظف کردیم که منابعی را هزینه کنند؛ اما نهتنها مشکلات مردم را حل نکردیم بلکه صیادی مردم منطقه نیز به دلیل آلودگی محیط زیست به خطر افتاد و این یعنی ما همان ابتدا، ملاحظات اجتماعی نداشتیم.
علیرضا عسگریان معاون توسعه مشارکتهای مردمی کمیته امداد امام خمینی (ره) نیز در این نشست گفت: اول باید پرسید، در حال حاضر در کدام مرحله توسعه قرارگرفتهایم؟ نظام انقلابی نظامی باز است و هر استعدادی داشته باشیم میتوانیم از آن حرف بزنیم.
معاون توسعه و مشارکتهای مردمی کمیته امداد ادامه داد: در توسعه کشور ابتدا باید ادراک مردم جامعه را بالا ببریم و در قدم دوم اعتمادبهنفس آنها را افزایش دهیم. ما نمونههای فراوانی را در کمیته امداد امام خمینی (ره) داشتهایم که به این درک، اعتمادبهنفس و گفتمان رسیدهاند. مثلاً خانم ۶۰ سالهای که خودش را باور کرده، فهم اجتماعی پیداکرده است و نهتنها برای خودش بلکه برای چندین نفر دیگر نیز اشتغالزایی کرده است. ما باید این ادراک و گفتمان سازی را در جامعه افزایش دهیم. در گام اول توسعه، مردم باید خودشان را باور کنند و بدانند علاوه بر تکلیف شخصی، تکلیف جمعی نیز در مقابل جامعه دارند.
رضا تازیکی متخصص توسعه کسبوکار و اشتغال پایدار گفت: اول این سؤال را از خود میپرسم که بهعنوان یک کارآفرین چگونه میتوانم کسبوکارم را با استفاده از ظرفیتهای اجتماعی توسعه دهم؟ یکزمانی ما کسبوکاری را راهاندازی میکنیم و به دنبال این هستیم که به سود حداکثری برسیم و اشتغال نیز ایجاد کنیم. در این موارد کارآفرین میگوید: «من برای ایجاد اشتغال کار میکنم». درحالیکه کارآفرین باید به دنبال سود باشد و به دنبال آن اشتغال نیز فراهم میشود، اما چه کنیم تا با استفاده از ظرفیتهای اجتماعی کسبوکار خودمان را توسعه دهیم؟
متخصص توسعه کسبوکار و اشتغال پایدار گفت: برای تهیه صنایع غذایی میتوان محصول را از کشاورز خریداری کرد. در این رویکرد او فروشنده است و من خریدار؛ اما رویکرد دیگری هم هست باید کاری کنم که این کشاورز در یک رابطه طولانیمدت در دادوستد قرار بگیرد تا این معامله برد برد باشد و رابطه طولانیمدت و پایدار بماند؛ اینیکی از اضلاع توسعه پایدار است.
تازیکی در ادامه تصریح کرد: ما بهعنوان متولی کسبوکار باید مردم را با خود همراه کنیم. برای رسیدن به این خواسته باید گروهی عمل کنیم. این موضوع یک نوع تحرکبخشی به حوزه اجتماعی برای حل مسئله و یک نوآوری اجتماعی محسوب میشود. اگر نتوانیم مردم را به نحوی در حوزه کارآفرینی دخیل کنیم منفعت جمعی ایجاد نمیشود.
محسن احمدزاده مدیرعامل بنیاد ایدهها و تجربههای موفق «اتم» در این دورهمی گفت: خلأ مهارتآموزی و آموزش در جامعه مشهود است؛ مثلاً باید به این فکر کنیم چطور بهجای اینکه پول نقد در اختیار اعضای تحت کمیته امداد قرار دهیم به آنها آموزش بدهیم تا رفتهرفته به سمت اصلاح حرکت قدم بردارند.
مدیرعامل بنیاد ایدهها و تجربههای موفق در ادامه گفت: هر آنچه قرار است اقتصادی شود در ابتدای امر باید اجتماعی شود. در همین اجتماعی شدن باید جایگاه شتابدهندهها و حوزههای اجتماعی را پیدا کنیم.
حامد ملکزاده رئیس ستاد نوآوریهای اجتماعی ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (رضوان الله تعالی علیه) بهصورت مجازی از هرمزگان در این دورهمی حاضر شد و گفت: امروز به صوت پیمایشی در بین کارآفرینان شهر هرمزگان بودیم و از نزدیک فعالیتهای آنها را رصد کردیم بدون اینکه در کسبوکار آنها دخالتی داشته باشیم. در تمام مدت به این فکر میکردم که گفت گو و بحثهایی که در این نشست مطرح شد چقدر با واقعیت کار و کسب این دوستان همخوانی دارد؟ در یک فرایند اگر دغدغه ما تسهیل گری کار و کسب برای مردم باشد، حتماً باید همه نهادها و سازمانهای دولتی نیز دخیل باشند.
محمد حیدری بهعنوان دبیر اجرایی نخستین رویداد ملی نوآوری اجتماعی (نوپیا) اعلام کرد که این دورهمی سومین دورهمی از ۷ دورهمی قبل از این رویداد است که در ۱۲ اسفند سال ۱۴۰۰ با حمایت ستاد نوآوریهای اجتماعی ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (رضوان الله تعالی علیه) در سالن همایشهای برج میلاد برگزار خواهد شد.
این فعال اجتماعی در حاشیه این برنامه، با دعوت از فعالان نوآوریهای اجتماعی برای شرکت در این رویداد گفت: در این دورهمیها با عنوان دورهمی فعالان حوزه نوآوری اجتماعی؛ شرکتکنندگان با یکدیگر به بحث و تبادلنظر درباره چگونگی همافزایی در انجام فعالیتها و یافتن راهی برای حل مسائل خواهند پرداخت. تاکنون دو دورهمی با حضور فعالان این بخش با عنوان نوآوری اجتماعی برگزار شده است.
حیدری با دعوت از فعالان و علاقهمندان دارای ایده برای حضور و ثبتنام در رویداد ملی نوپیا تأکید کرد: بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته، دورهمیها تا زمان برگزاری رویداد به شکل تدریجی برگزار خواهد شد که علاقهمندان میتوانند با ورود به پایگاه اینترنتی http://www.noupia.ir یا صفحه مجازی رویداد به نشانی @noupia.event نسبت به ثبتنام و شرکت در دورهمیها و رویداد ملی اقدام کنند.
وی درباره نام این رویداد گفت: نوپیا، واژه ترکیبی است که از دو واژه نو و پیا که به معنای ارج، مکنت و منزلت است خلق شده و اشاره به آیندهای روشن برای ایران عزیز دارد. نوپیا، مخففی از «نوآوری و پیشرفت ایران» نیز هست که به خواست عمومی ایرانیان برای خلق نحوی دیگر از زیستن، مبتنی بر بوم و فرهنگ و تاریخ و تمدن ایرانی اسلامی ما در جهان جدید اشاره دارد.
خطرناکترین شهرهای جهان
اکثر شهرهای خطرناک جهان در مکزیک واقع شده و عمده دلیل آن درگیری بین کارتلهای مواد مخدر در آنجا است.
به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، به نقل از worldatlas ، انواع مختلف فعالیتهای جنایی خشونت آمیز، یک مکان را هم برای ساکنان آن و هم برای گردشگران خارجی که از آن مکان بازدید میکنند خطرناک میکند. همانطور که مشخص است، جنگ (درگیری و خشونت) و صلح نمیتوانند با هم در یک منطقه وجود داشته باشند و اعمال مجرمانه، تهدیدی بالقوه برای صلح در هر نقطهای از جهان محسوب میشود.
این گزارش به همین دلیل نگارش شده تا شما با خطرناکترین و جرم خیزترین نقاط جهان آشنا شوید و بدانید که کدام نقاط را برای سفر انتخاب نکنید. این مقاله به معرفی ۱۰ شهر خطرناک دنیا که بالاترین میزان قتل در هر ۱۰۰ هزار نفر را دارند، میپردازد. اسامی این شهرها به همراه کشور آنها به شرح زیر است:
- سلایا، مکزیک
- تیجوانا، مکزیک
- سیوداد خوارز، مکزیک
- سیوداد اوبرگان، مکزیک
- ایراپواتو، مکزیک
- انسنادا، مکزیک
- سنت لوئیس، ایالات متحده آمریکا
- اورواپان، مکزیک
- فیرا د سانتانا، برزیل
- کیپ تاون، آفریقای جنوبی
۱. سلایا، مکزیک – ۱۰۹.۳۹ قتل در هر ۱۰۰ هزار نفر
شهر سلایا با جمعیتی بالغ بر ۶۳۹۰۵۲ نفر در جنوب ایالت گواناخواتو مکزیک واقع شده است. در حال حاضر، سلایا با نرخ قتل ۱۰۹.۳۸ قتل در هر ۱۰۰۰۰۰ نفر، به عنوان خطرناکترین شهر جهان شناخته میشود. گزارش شده است که افزایش خشونت در این شهر به دلیل تلاشهای کارتل نسل جدید Jalisco برای از بین بردن رقیب خود کارتل سانتا روزا د لیما برای کنترل قاچاق مواد مخدر و سرقتهای بزرگ بنزین است.
۲. تیجوانا، مکزیک – ۱۰۵.۱۵ قتل در هر ۱۰۰ هزار نفر
شهر تیجوانا در ایالت باخا کالیفرنیا در غرب مکزیک قرار دارد و دومین شهر بزرگ این کشور است. این شهر همچنین پربازدیدترین شهر مرزی جهان است که با شهر سن دیگو واقع در ایالت کالیفرنیا آمریکا، ۲۴ کیلومتر مرز مشترک دارد. دومین شهر خطرناک جهان تیجوانا است که نرخ قتل ۱۰۵.۱۵ قتل در هر ۱۰۰۰۰۰ در آن به ثبت رسیده است.
شهر تیجوانا به فقر شدیدش معروف است و بسیاری از جنایات فجیع مانند تجاوز جنسی، آدم ربایی، قتل و … در آن گزارش شده است. اعتقاد بر این است که این حجم بالای خشونت در شهر عمدتاً به دلیل قاچاق انسان و تجارت مواد مخدر است که توسط باندهای مختلف انجام میشود. همچنین خشونت ناگهانی نیز اغلب بین دو باند رقیب (کارتل تیجوانا و سینالوآ) در این شهر رخ میدهد.
کارتل تیجوانا که پایگاهش در تیجوانا است، به عنوان گستردهترین و خشنترین گروه جنایتکار مکزیک شناخته میشود. در مقابل، کارتل سینالوآ مستقر در کولیاکان در ایالت سینالوآ مکزیک نیز یک کارتل بین المللی قاچاق مواد مخدر است که در بسیاری از ایالتهای مکزیک و شهرهای مختلف در سراسر جهان فعالیت میکند.
۳. سیوداد خوارز، مکزیک – ۱۰۳.۶۱ قتل در هر ۱۰۰ هزار نفر
شهر سیوداد خوارز که معمولاً به آن خوارز گفته میشود، با جمعیتی بالغ بر ۱۵۱۲۴۵۰ نفر پرجمعیتترین شهر در ایالت چیهواهوا مکزیک است. خوارس بدترین شهر برای زنان در مکزیک در نظر گرفته میشود، زیرا خشونت علیه زنان در این شهر طی سالها به طور چشمگیری افزایش یافته است. در حال حاضر، خوارس با نرخ قتل حدود ۱۰۳.۶۱ قتل در هر ۱۰۰۰۰۰ نفر سومین شهر خطرناک جهان است. در گذشته، خوارز با کلوپهای شبانه و … به ساکنان شهر ال پاسو ایالت تگزاس آمریکا خدمت میکرد، اما افزایش اخیر در نرخ جرم و جنایت منجر به فروپاشی صنعت گردشگری شهر شده است.
۴. سیوداد اوبرگان، مکزیک – ۱۰۱.۱۳ قتل در هر ۱۰۰ هزار نفر
سیوداد اوبرگون چهارمین شهر خطرناک جهان با نرخ قتل حدود ۱۰۱.۱۳ قتل به ازای هر ۱۰۰۰۰۰ نفر است. گزارش شده است که این شهر به عنوان یک منطقه حیاتی در تجارت بین المللی مواد مخدر و انسان نقش دارد.
۵. ایراپواتو، مکزیک – ۹۴.۹۹ قتل در هر ۱۰۰ هزار نفر
ایراپواتو که در پایه تپه آرانداس قرار دارد، در مرکز ایالت گواناخواتو مکزیک واقع شده است. این شهر متوسط مکزیکی با نرخ قتل حدود ۹۴.۹۹ قتل در هر ۱۰۰۰۰۰ نفر، پنجمین شهر خطرناک جهان در نظر گرفته میشود. گزارش شده است که افزایش خشونت در شهر به دلیل جنگهای مکرر بین کارتل سانتا روزا د لیما و کارتل نسل جدید جالیسکو است.
چندین ویدئو منتشر شده، تیراندازی دسته جمعی در بارهای این شهر توسط مردان مسلح را نشان میدهد. مقامات پلیس محلی نتوانسته اند این خشونت فزاینده را مهار کنند و این موضوع را به دولت فدرال واگذار کرده اند، اما تا به امروز، دولت فدرال نتوانسته است از افزایش خشونت در شهر ایراپواتو جلوگیری کند.
۶. انسنادا، مکزیک – ۹۰.۵۸ قتل در هر ۱۰۰ هزار نفر
انسنادا سومین شهر بزرگ در ایالت باخا کالیفرنیا در کشور مکزیک است. در حال حاضر، انسنادا ششمین شهر خطرناک جهان با نرخ قتل حدود ۹۰.۵۸ قتل در هر ۱۰۰۰۰۰ نفر است. گزارش شده است که افزایش خشونت در شهر نیز به دلیل نبردهای کارتلهای رقیب یعنی کارتل سینالوآ و کارتل جالیسکو نوئوا و بقایای سازمان آرلانو فلیکس است که در حوزه قاچاق انسان و تجارت مواد مخدر فعالیت دارند.
۷. سنت لوئیس، ایالات متحده آمریکا – ۸۷.۸۳ قتل در هر ۱۰۰ هزار نفر
سنت لوئیس در نزدیکی میسوری و رودخانه میسی سی پی، دومین شهر بزرگ در ایالت میسوری ایالات متحده آمریکا است. سنت لوئیس در حال حاضر هفتمین شهر خطرناک جهان با نرخ قتل حدود ۸۷.۸۳ قتل در هر ۱۰۰۰۰۰ نفر است. سنت لوئیس که یکی از خطرناکترین شهرهای ایالات متحده است، بالاترین میزان قتل و بالاترین مصرف مواد مخدر را در کل این کشور دارد. به گفته رئیس پلیس این شهر، حدود نیمی از حملات و ۶۷ درصد از کل قتلها عمدتاً در یک منطقه مثلثی کوچک در بخش شمالی شهر رخ میدهد.
۸. اوروآپان، مکزیک – ۷۲.۵۹ قتل در هر ۱۰۰ هزار نفر
اوروآپان که در نوک غربی ارتفاعات Purepecha قرار دارد، دومین شهر بزرگ و دومین شهر پرجمعیت در ایالت میچوآکان مکزیک است. شهر اوروآپان با نرخ حدود ۷۲.۵۹ قتل در هر ۱۰۰۰۰۰ نفر، مرگبارترین مکان در میچوآکان و هشتمین شهر خطرناک دنیا در نظر گرفته میشود که شاهد درگیریهای منظمی بین کارتل جالیسکو نوئوا و چندین گروه جنایتکار دیگر است که همگی میخواهند بر مسیرهای قاچاق مواد مخدر (کوکائین و فنتانیل) کنترل داشته باشند.
۹. فیرا د سانتانا، برزیل – ۶۷.۴۶ قتل در هر ۱۰۰ هزار نفر
فیرا د سانتانا با جمعیتی بالغ بر ۶۱۹۶۰۹ نفر، دومین شهر پرجمعیت در ایالت باهیا برزیل است. شهر فیرا د سانتانا با نرخ قتل حدود ۶۷.۴۶ قتل در هر ۱۰۰۰۰۰ نفر نه تنها دارای بالاترین میزان قتل در برزیل است، بلکه در حال حاضر نهمین شهر خطرناک جهان نیز هست.
۱۰. کیپ تاون، آفریقای جنوبی – ۶۴ قتل در هر ۱۰۰ هزار نفر
کیپ تاون که در ساحل خلیج تیبل قرار دارد، پایتخت قانونگذاری و دومین شهر بزرگ آفریقای جنوبی است. کیپ تاون در حال حاضر دهمین شهر خطرناک جهان با نرخ قتل حدود ۶۴.۰۰ قتل در هر ۱۰۰۰۰۰ نفر است. تقریباً ۱۳۰ باند مختلف در این شهر وجود دارد و گزارش شده است که بیش از ۱۰۰ هزار نفر با این باندها درگیر هستند. بسیاری از جنایات مربوط به مواد مخدر و خشونت گروهی نیز در شهر کیپ تاون رخ میدهد.
همانطور که مشاهده شد، کشور مکزیک دارای بیشترین تعداد شهرهای خشن در جهان است. از ۱۰ شهر خشن مورد بحث در این مقاله، ۷ مورد از این خشنترین شهرها (سلایا، تیجوانا، سیوداد خوارز، سیوداد اوبرگان، ایراپواتو، انسنادا و اوروآپان) در مکزیک قرار دارند. علاوه بر شهرهای مکزیک در این فهرست، شهرهای دیگری نیز از ایالات متحده، برزیل و آفریقای جنوبی هستند.